Politikernes smarte momsfidus

Mange politikere har de seneste år været efter virksomheder for at lave skattetænkning og ikke betale den skat, de skal. Men når det kommer til smarte skattetricks, så er politikerne i Hovedstadens Letbane (HL) lige så gode som multinationale virksomheder, til at lave smarte skattetricks.

Normalt ville HL ikke have fradrag for de mere end 1.5 milliarder kr., de skal betale i moms til entreprenørerne, der bygger letbanen. Normalt betaler passagerer ikke moms af deres billet. Og på samme måde vil HL heller ikke have momsfradrag for deres udgifter til f.eks. entreprenører.

Så HL har måtte tænke alternativt sammen med deres rådgivere for at finde et smart momstrick, så HL kan få momsfradrag. Og de fandt på et smart momstrick.

Tricket er, at man udlejer hele anlægget til Metroservice, som har vundet kontrakten på at køre letbanen.  HL sender en faktura til Metroservice for at leje letbanen, og Metroservice sender en større faktura til HL for at køre med letbanen. Som ved en tryllekunst kan HL nu få moms tilbage for alle byggeomkostningerne, uden at skulle betale moms af alle billetindtægter.

Udover statstilskuddet på 1.8 milliarder kroner betaler skatteyderne via momstricket et skjult tilskud via momsen på ca. 2 milliarder i hele letbanens levetid. Men det er der ikke så mange, der taler om.

Der er ikke mange kommunalpolitikere, der kender til HLs smarte momstrick, da bestyrelsen ikke sender referater af deres møder til kommunerne. Regningen sender HL videre til skatteyderne i hele landet, så tilskuddet til letbanen ikke kun er på 1.8 milliarder kr., men faktisk er det dobbelt så stort.

Konklusionen er dog klar. Politikerne er ikke et hak bedre end virksomhederne, når det kommer til smarte skatte- og momstrick.

Foto: Glenda Alvarez  Flickr.com